Resa med djur

Artikel

Resa med djur

Janni Nilsson

Av Janni Nilsson

För att resa utomlands med hund och katt behövs ett EU-pass. Detta utfärdas av veterinär och här skrivs de utförda behandlingarna in.

rejsa med djur

Passet utfärdas oftast i samband med att djuret får sin första vaccination mot rabies, som behövs vid inresa till de flesta länder. Grundvaccinationen består av en eller två sprutor och därefter måste man vänta 21 dagar innan man får lov att resa (gäller inom EU). Kontrollera alltid med Jordbruksverket så att du följer rätt regler för just det landet du ska resa till och om dom har något speciellt krav på vaccin.
Djuret måste också vara ID-märkt med ett ISO-mikrochip (läslig tatuering gäller även för djur märkta tidigare än 3/7 2011).

Avmaskning

Avmaskning mot rävens dvärgbandmask kan krävas för inresa till vissa länder, detta utförs av veterinären som sedan skriver in det i passet. 

Fästingar och sandmyggor

Bett från fästingar och sandmyggor orsakar obehag och djuret kan smittas av infektionssjukdomar. Beroende på vart du ska resa kan man förebygga detta på olika sätt t.ex. med receptfritt halsband från apoteket eller andra receptbelagda preparat som veterinären kan skriva ut.
Leishmanios är ett exempel på en sjukdom som överförs via sandmyggor i Medelhavsområdet och kan orsaka allvarlig sjukdom.

Leptospiros

Leptospiros är en sjukdom som kan drabba både djur och människor. Ska du resa till ett land där sjukdomen förekommer rekommenderas det att du vaccinerar ditt djur. Vaccinationen består av 2 sprutor med ca 4 veckors mellanrum. Spruta nummer 2 bör ges senast 3-4 veckor innan avresa.

Bra att tänka på

  • Vissa länder tillåter inte alla raser, tänk på att kolla detta innan.
  • Är ditt djur tillräckligt friskt för att resa?
  • Kolla upp så att din försäkring gäller.
  • Ha kontaktuppgifter till din veterinär nära till hands.

Trevlig resa!