Höftledsröntgen

På Veterinärhuset Öresund erbjuder vi höftled- och armbågsledröntgen för bedömning hos SKK.

Höftledsdysplasi (HD) respektive armbågsledsdysplasi (AD) är ärftligt betingade utvecklingsrubbningar som förekommer hos hundar inom många raser. Central bedömning och registrering av hundens höftleds- och armbågsledsstatus är ett led i Svenska Kennelklubbens genetiska hälsoprogram.

Hunden måste vid röntgentillfället vara minst 12 månader gammal och ID-märkt. För vissa raser gäller 18 månader som lägsta gräns. Till röntgenundersökningen ska hundens registreringsbevis medtas för kontroll av hundens identitet.

Röntgenbilderna skickas till Svenska Kennelklubben (SKK) för röntgenutlåtande, tillsammans med remiss undertecknad av djurägaren. Genom underskriften medger ägaren att resultatet blir offentligt och kan registreras i SKKs veterinärdataregister. Bilderna bedöms av en röntgenspecialist och arkiveras hos Svenska kennelklubben.

Hur går det till?

I samband med röntgenundersökningen lyssnar normalt en veterinär på hundens hjärta innan den sederas (får lugnande).

Kom ihåg att inte ge din hund eller katt mat 8-12 timmar innan röntgen. Detta eftersom din hund eller katt kommer att få en lugnande spruta. Viktigt! Kom även ihåg att ta med din hunds stamtavla och registrera dig på SKKs hemsida.

Karenstid

Vid officiell höftledsröntgen är sedering obligatorisk. De preparat som används vid sedering i samband med höftledsröntgen omfattas av Nationellt dopingreglemente för hund. Hunden får inte delta vid utställning, prov, tävling eller träning under en karenstid. För att ta reda på karenstiden behöver djurägaren veta vilket preparat djuret kommer få eller har fått.

 

Specialistområden

Akutvård

Vi står redo för att ta emot akuta patienter varje dag under våra öppningstider. För att vi ska kunna hjälpa ert djur på bästa sätt, ber vi er alltid att ringa först på 040 - 18 16 00 och meddela att ni är på väg.

Friskvård

Friskvård och förebyggande av sjukdomar lägger vi stor vikt på. Vi hjälper er med bland annat besiktning, chipmärkning, vaccinationer, avmaskning inför resa och utfärdande av EU-pass.

Internmedicin

Vi är detektiverna som arbetar för att ställa korrekt diagnos utifrån ditt djurs symptom. Internmedicin är brett och omfattar bland annat tillstånd som kräkningar, diarré, viktminskning, överdrivet vattenintag, feber och blodbrist.