Skydda din hund och katt mot fästingar

Artikel

Skydda din hund och katt mot fästingar

Andreas Persson

Av Andreas Persson

 

Fästingar är i princip vakna året runt här i Skåne, men blir främst aktiva vid de varmare temperaturerna under våren och sommaren.

Det är framförallt hundar och katter som rör sig i högt gräs, eller i skog och mark som får fästingar. Förutom att fästingar är mindre trevliga att påträffa på våra husdjur, så kan fästingar även överföra sjukdomar. Hundar är generellt känsligare än katter gällande allvarliga symptom. 

Hundar och katter som får många fästingar bör skydda sig och det finns flera olika läkemedel som är effektiva och säkra att använda.

Tillgängliga veterinärmedicinska preparat för hundar och katter är:

  • Tuggtabletter på recept.
  • Spot-on finns både receptfritt och på recept.
  • Fästing- och lopphalsband som är receptfria.

Tuggtabletter finns i olika storlekar och är doserade efter ditt djurs vikt. En tablett i munnen, ger skydd mot fästingar i 4-12 veckor beroende på vilken produkt som används. Tuggtabletter ger även bra skydd mot andra parasiter så som loppor, kvalster och skabb.

Biverkningar som rapporterats i mycket sällsynta fall är kräkning, diarré, klåda och neurologiska tecken.

Fästingmedel som Spot-on, fästs direkt på huden. Innehållet av en dospipett appliceras på huden mellan skulderbladen. Se till att sära på pälsen så att läkemedlet hamnar direkt på huden. Receptbelagt Spot-on ger även bra skydd mot andra parasiter så som loppor, kvalster och skabb.

Vid överkänslighet kan klåda och röda eksem förekomma på huden. Fästingmedel som Spot-on ska ej ges i munnen. Undvik därför att ditt djur kommer till att slicka i sig läkemedlet, då det kan medföra övergående ökad salivering, illamående och kräkningar.

För att fästingmedlet i tuggtabletter och Spot-on ska verka, så behöver fästingen bita sig fast i huden på en hund eller katt som är skyddad med ett fästingmedel.

När fästingen suger i sig blod får den även i sig fästingmedlet, som verkar som ett gift mot fästingen. Det tar upp till ett dygn innan fästingen torkar ut och dör, och under denna tid är risken för smitta mycket liten. 

Det finns även fästing- och lopphalsband från apoteket som har en repellerande effekt, det vill säga förhindrar blodsugning. Halsband med repellerande effekt kommer även till användning när man ska resa till Sydeuropa för att förebygga risken för Leishmania som sprids med sandflugor. 

De tillgängliga fästingmedel är således ett enkelt och effektivt verktyg för att skydda våra husdjur från utvändiga parasiter.