Julen är en mysig högtid, men kan tyvärr också innebära faror för våra fyrbenta älsklingar

Artikel

Julen är en mysig högtid, men kan tyvärr också innebära faror för våra fyrbenta älsklingar

Janni Nilsson

Av Janni Nilsson

Julen är en mysig högtid, men kan tyvärr också innebära faror för våra fyrbenta älsklingar. 

Nedan kommer information om saker som är bra att veta för att julen ska bli så härlig som möjligt för alla i familjen.

Choklad och godis

Teobromin heter det giftiga ämnet som finns i kakao. Det krävs inte mycket choklad för att ditt djur ska bli förgiftat, men halten teobromin varierar. Mörk choklad innehåller större mängd än t.ex. mjölkchoklad.
Symptom på chokladförgiftning kan vara: diarré, kräkning, kramper, skakningar, salivering och hjärtklappning. Xylitol finns i tuggummi, godis och tandkräm. Hos hundar luras kroppen av detta och det ger en ökad insulinfrisättning. Detta kan leda till allvarligt blodtrycksfall.
Symptom på xylitolförgiftning kan vara: kräkningar, diarré, vinglighet, kramper och rörelsestörningar.

Växter och blommor

Julrosor, julstjärnor, hyacint, liljor (främst katt), amaryllis och tulpan är växter som är giftiga för våra djur. Symptom på förgiftning kan vara: kräkning, diarré, illamående, salivering och i värsta fall kan det leda till njursvikt.

Russin/Vindruvor

Russin och vindruvor kan vara mycket farligt för djuren. Det är en typ av giftigt mögel som kan förekomma på vindruvor och russin. Det går inte att se möglet och inte då heller plocka bort just de russinen/vindruvorna. Det krävs en mycket liten mängd för att orsaka förgiftning och mängden kan också variera från individ till individ. Symptom på förgiftning kan vara: kräkning, diarré, vinglighet och kan i värsta fall leda till njursvikt. 

Salt och fett

Julmaten är ofta både salt och fet, vilket våra djur ska hålla sig borta från.
Saltförgiftning kan orsakas av julskinka, saltrulle, trolldeg (även vägsalt) och det behövs inga stora mängder. Symptom på saltförgiftning kan vara: diarré, kräkning, yrsel/förvirring, ökad törst och kissar mer. Kan leda till anfall och koma. 

Hundar är speciellt känsliga mot fett som kan leda till kräkning, diarré och buksmärta. I värsta fall kan bukspottkörtelinflammation utvecklas som kan vara ett livshotande tillstånd. 

Nötter

Nötter kan lätt fastna i hals och tarm och ge allvarliga sjukdomstillstånd. Det innehåller också mycket fett som kan orsaka diarré och smärta i buken.
Macadamianötter och bittermandel är direkt giftiga och ska hållas väl åtskilda från djuren. 

Lök

Mycket av den goda julmaten innehåller lök, som är giftigt för både hundar och katter. Symtom på lökförgiftning kan vara: trötthet, kräkning, bleka slemhinnor och kramper.