Bella blev fri från sin nydiagnosticerade diabetes efter hennes kastration.

Case

Bella blev fri från sin nydiagnosticerade diabetes efter hennes kastration.

Kristine Bastholm Jensen

Av Kristine Bastholm Jensen

Sötaste Bella kom till oss för nydiagnosticerad diabetes som visade sig vara associerad med den hormonella omställningen under och efter hennes senaste löp.

Hundar drabbas oftast av diabetes som motsvarar typ 1-diabetes hos människor, vilket innebär att hunden blir beroende av insulinbehandling resten av livet. I enstaka fall kan sjukdomen försvinna (gå i remission) och insulinbehandlingen avslutas i fall tiken utvecklar diabetes under ett löp eller dräktighet, vilket motsvarar graviditetsdiabetes hos människor.

Vid varje löp går tiken igenom samma hormonella förändringar som under en normal dräktighet som varar runt 2 månader. Det är alltså hela denna perioden tiken är under påverkan av hormoner, som kan leda till tecken på skendräktighet och ökad risk för livmodersinflammation.

Hormonerna som frisätts i tiden under ett löp motverkar insulinets effekt i kroppen, vilket i sin tur kan orsaka en höjning av blodsockret. Därför rekommenderas det också alltid att kastrera tikar som diagnostiseras med diabetes.

Bella kastrerades och blev efter några veckor helt insulinfri. Efter operationen övervakades Bellas blodsocker med hjälp av en sockermätare (Freestyle Libre) som sitter fast på huden och mäter kontinuerligt sockret i underhudens vävnad, vilket reflekterar blodsockret ganska precist. Detta var en stor hjälp och trygghet för Bellas ägare under nedtrappning av insulinbehandlingen.