Artikel
Av Caroline Edvinsson
Valpens första veterinärbesök
Att välkomna en valp till ditt hem är både mysigt och spännande, men det innebär också ett stort ansvar. Om valpen flyttar in vid åtta veckors ålder, är det fyra veckor senare dags för tolvveckorsvaccinationen. Detta blir förmodligen ditt och din valps första veterinärbesök tillsammans, vilket gör det avgörande både för att förbereda inför framtida besök och för att säkerställa valpens hälsa.
Valpbesiktning
Innan du köper din valp bör du säkerställa att den har genomgått en valpbesiktning. Detta garanterar att du får hem en frisk och välmående valp. Under en valpbesiktning bedömer veterinären valpens allmäntillstånd och kontrollerar dess hälsa genom att undersöka hjärta, lungor, ben, leder, rygg, mage och svans. Veterinären granskar även valpens ögon, öron, klor, tänder, päls och hud samt säkerställer att den rör sig normalt och inte upplever några smärtor.
Inför besöket
För att göra ditt och din valps första gemensamma veterinärbesök så stressfritt som möjligt är det viktigt att vara väl förberedd. Se till att valpen är van vid den transportmetod du använder för att ta dig till kliniken. På så sätt undviker du onödig oro och stress. Vänj även valpen vid att bli hanterad så att den känner sig bekväm när veterinären undersöker den. Du kan till exempel öva hemma genom att försiktigt inspektera öron, tänder, tassar och päls.
Innan ni anländer till kliniken bör du säkerställa att valpen är rastad och mätt. Kom gärna innan den avsatta tiden för att ge valpen möjlighet att vänja sig vid miljön. Ta med nödvändiga papper, inklusive vaccinationsintyg och försäkringsnummer. Om valpen visar tecken på sjukdom, som feber, diarré eller aptitlöshet, bör du rådfråga veterinären om besöket ska genomföras eller om det är bättre att boka om.
Under besöket
När ni anländer till veterinärkliniken är det viktigt att hålla valpen lugn och trygg. Veterinären kommer att börja med att genomföra en grundlig hälsokontroll, vilket inkluderar att lyssna på hjärta och lungor; inspektera tänder och tandkött; kontrollera öron och ögon samt känna efter eventuella avvikelser. Därefter utförs vaccinationerna, som vanligtvis ges i huden i nacken. De flesta valpar reagerar inte nämnvärt, men det kan vara bra att ha lite godis till hands som belöning under vaccinationen.
I slutet av besöket brukar veterinären ge råd om skötsel och vård av din valp, inklusive rekommendationer om kost, motion och tandvård samt information om avmaskning, kastrering och registrering. Veterinären kan rekommendera rätt typ och mängd mat samt ge råd om hur du håller valpens tänder rena och friska. Du får även information om lagar och skyldigheter gällande förökning och identifiering med mikrochip eller tatuering.
Efter besöket
Tolvveckorsvaccinationen är en del av ett större vaccinationsschema, något din veterinär kommer att informera dig om. Efter besöket är det viktigt att hålla ett öga på valpen för eventuella reaktioner på vaccinationer eller annan behandling. Lätt trötthet eller en liten bula vid injektionsstället är normalt, men om valpen verkar mycket slö eller visar tecken på en allergisk reaktion, bör du omedelbart kontakta veterinären.
Att ta hand om en valp innebär mycket ansvar, och att skydda den med lämpliga vaccinationer är en av de viktigaste uppgifterna. Ditt och din valps första veterinärbesök tillsammans – vilket som sagt vanligtvis blir tolvveckorsvaccinationen – är avgörande för att säkerställa din valps hälsa och välmående. Att följa veterinärens råd kommer dessutom att bidra till ett långt och lyckligt liv för din fyrbenta vän.