Artikel
Av Caroline Edvinsson
Att kastrera en hanhund innebär att man antingen kirurgiskt avlägsnar testiklarna eller hämmar testosteronproduktionen med hjälp av en så kallad kemisk kastration.
Fördelar: När man kastrerar förebygger man risken för testikelcancer och prostataproblem. Hundar som har perinealbråck eller perianalfistlar rekommenderar vi även kastration på. Vissa hanhundar som inte kastreras, är mer benägna att uppvisa ett dominerande beteende mot framförallt andra hanhundar. Detta kan leda till aggression och slagsmål där hundarna skadar varandra. Vissa hanhundar blir mycket stressade när tikar i området löper; en del vägrar att äta, rymmer eller sitter och ylar av frustration. Kastrering kan hjälpa till att minska dessa beteenden och det blir lättare att träna och hantera hanhunden.
Nackdelar: Hundar som är kastrerade har lättare för att gå upp i vikt på grund av att ämnesomsättningen sjunker efter kastrationen. Därför är det viktigt att du som djurägare ser till att hunden inte får för mycket mat eller godis. Vi rekommenderar att byta till foder för kastrerade hundar. Det finns även risk att hundens pälskvalitet ändras, framförallt på långhåriga raser. Precis som hos tikar, kan även hanhundar bli inkontinenta (läckage av urinen). Problemet är inte lika vanligt hos hanhundar, men om det väl uppstår så kan det vara mer svårbehandlat. Där är även diskussioner om att man ska vara försiktig att kastrera hundar som redan är osäkra, då kastration eventuellt kan förstärka det oönskade beteendet.
Kirurgisk kastrering innebär att man söver djuret och avlägsnar testiklarna genom ett litet snitt i huden framför pungen. Man brukar sy med stygn som sedan inte behöver avlägsnas. Läkningen tar 10-14 dagar och det är viktigt att hunden inte slickar på såret för att förebygga risken för infektion. Vi brukar rekommendera att kastrera från tidigast sex månaders ålder. En hund blir egentligen aldrig för gammal för att kastreras, dock kan en del beteenden bli inlärda med åldern och försvinner därmed inte med kastrationen. Kastration är ett säkert ingrepp, dock finns där som vid alla ingrepp alltid risk för komplikation till sövning, infektion och blödning.
Kemisk kastration innebär att man använder ett läkemedel (Suprelorin) för att undertrycka produktionen av könshormonet testosteron. Det är ett litet implantat som läggs under huden i nackregionen. Ingreppet kan jämföras med en chipmärkning. Man kan välja ett implantat som håller i 6 respektiver 12 månader. Denna metod är reversibel och kan vara ett alternativ för de ägare som är osäkra på kirurgisk kastration eller om man har en hund som är en riskkandidat för att söva.
Rådgör med din veterinär om du är osäker på ditt beslut om kastrering. Tillsammans kan rätt beslut fattas utifrån den enskilda hundens behov och hälsa.